Ne všechna éčka jsou nebezpečná

Éčka v potravinách obecně nebudí v lidech příliš důvěry. Je to však způsobeno nedostatečnou informovaností, neboť ne každé z nich je vyloženě jedovaté. Většina éček jsou látky přírodního původu a běžně se vyskytují dokonce i v ovoci a zelenině. Jsou to například kyselina citronová, kyselina askorbová (vitamín C), riboflavin, kurkumin, včelí vosk, sojový lecitin a mnohé další.
dortíčky v cukrárně


Výrobkům s obsahem těchto látek se však raději vyhněte


Siřičitany – jsou obecně považovány za relativně bezpečné, s výjimkou siřičitanu draselného, který je zakázán v zemích Evropské unie. Jsou to soli kyseliny siřičité a jedovatost síry v tomto případě hraje svou roli. Nebezpečnými se mohou stát v souvislosti s astmatem, kdy může dojít k anafylaktickému šoku, bolestem hlavy a nevolnosti, byly však zaznamenány i případy smrtelných otrav.
Aspartam – jde o umělé sladidlo, které překvapivě není na seznamu zakázaných látek v EU. Neexistuje však spolehlivá studie, která by prokázala jeho nežádoucí účinky, pouze je zaznamenána souvislost se zvýšeným obsahem metylalkoholu v této látce při vyšších teplotách. Studie z roku 2008 ovšem uvádí narušení tělesného metabolismu a struktury proteinů, neblahý vliv na genetiku, neurotoxické změny, narušení hormonální rovnováhy.
Glutaman – je považován za nebezpečnou látku, přesto je hojně využíván jako dochucovadlo. Zvýrazňuje totiž vůni a chuť uzenin a používá se i v asijské kuchyni. Můžete se s ním setkat v bramborových lupíncích, v konzervách, sojové omáčce, v instantních polévkách, uzeninách, měkkých sýrech. Možná vás překvapí, že bývá i součástí některých volně prodejných léků a očkovacích sér a dokonce jej naleznete i v šamponech a kondicionérech.
obchod s jídlem
Potravinářská červeň, žluť a hněď – synteticky produkované látky, které se hlavně v minulosti vyráběly z uhelného dehtu. Jsou toxické, mohou vyvolat nevolnost a zvracení a jsou dokonce karcinogenní. U dětí vyvolávají hyperaktivní reakce, způsobují astma, ekzémy a otoky končetin. Některá tato barviva jsou však v EU povolena a přidávají se poměrně běžně do hořčice, zmrzliny, džemů, žvýkaček a pekárenských výrobků.

Ne všechna éčka jsou nebezpečná
3.5 (70%)2